III. “Artists for Heti Betevő Association”


It is a third time when I take a part at Heti Betevő Charity Auction by offering one of my picture. This mission is so important for me, so this kind of help is the least what I would do.

==

 III. Művészek a Heti Betevőért - aukció

Update: SIKERÜLT :) Valakinek megtetszett a kép, megvásárolta, így hozzájárulhattam a Heti Betevő 2019-es költségvetéséhez. Nagyon boldog vagyok, ez egy érdemes és fontos törekvés beteljesülése!

Idén már harmadszor veszek részt a Heti Betevő jótékonysági aukcióján. Nagyon fontos munkát végeznek, részemről ez a legkevesebb, hogy egy képpel támogatom őket, az ebédeket, a segítő jelenlétüket.

A képre licitálni az alábbi linken lehetséges (anonim licitre is van mód, a Heti Betevő csapatával messenger üzenetben lehet megbeszélni a részleteit):
KLIKK





A következő sorokat a kép bemutatkozásaként küldtem:

„Most nem általában a képeimről, vagy a hátterükről szeretnék írni, hanem konkrétan arról az alkotásról, ami az aukcióra készült.
»Az érzékenységem az erőm» - ez az idézet szerepel rajta angol nyelven. A mondat Hannah Gadsby ausztrál komikus Nanette című stand-up előadásában hangzott el. A műsor a Netflixen is megjelent, és ezt követően egyedülálló mértékű figyelmet kapott. Számtalan cikkben foglalkoztak vele, holott Gadsby (eddig) nem (volt) egy nemzetközileg ismert előadó.
A figyelem oka, hogy Gadsby előadása nyers, őszinte és kompromisszumok nélkül konfrontálódik saját kultúránk korlátoltságával a társadalmi nemek és szexualitás tekintetében. Rávilágít a marginalizált csoportok egyértelmű hátrányára a privilégiumokkal bíró csoportokkal szemben.
Arról is beszél, hogy a társadalom felnőtt tagjai hogyan rögzítik a következő generáció tagjaiban - már kisgyerekkorban - a nők és férfiak közötti sztereotípiákon alapuló különbségeket. »Tudtad, hogy a nők és férfiak között sokkal több a hasonlóság, mint a különbség? Tudtad ezt? Nem hiszem, hogy túl sok ember lenne tudatában, mert mindig a különbségekre fókuszálunk.» Holott akár fordíthatnánk a figyelmet a hasonlóságokra is - egész más sülhetne ki belőle.
A szöveg sokféle megoldást is kínál, például az érzékenységhez fűződő viszonyunk áthuzalozását, ami egy (természetesen nem az egyedüli) tökéletes kiindulópont a változásra.
Bármikor lehetőségünk van felismerni azt, hogy önmagában a bőrünk színe, a fizikai nemünk, a hely, ahová születünk, a nem, ami iránt vonzódunk milyen erőteljesen meghatározza a társadalmon belüli helyzetünket, tehát az életünk alakulását, boldogulásunk lehetőségeit. Innen csak egy lépés, hogy egymáshoz kapcsolódni tudjunk, mások nehéz helyzete felé is érzékennyé váljunk.
»Hiszek benne, hogy jobb világot tudnánk teremteni, ha megtanulnánk, hogyan lássuk azt az összes perspektívából, annyiféle nézőpontból, amennyiből csak lehetséges. Mert a sokszínűség erő. A különbség tanít. Ha félsz tőle, nem tanultál semmit.»
A képet emlékeztetőnek szánom. Ha az enyém lenne, akkor valószínűleg úgy használnám, mint egy jegyzetet magamhoz, aminek tartalmát minden nap érdemes tudatosítanom. Tehát jobb, ha olyan helyre teszem, ahol gyakran látom.
Fizikailag tekintve egy kollázs formájában dolgoztam fel a tartalmat, a krumplinyomda volt a kiindulópont, aztán a többi anyag és textúra is megtalálta a maga helyét a kompozícióban.”


Itt olvasható Gadsby előadásának teljes szövege angolul:
https://scrapsfromtheloft.com/2018/07/21/hannah-gadsby-nanette-transcript/

Zsuzsi

Megjegyzések